Синод РПЦ регламентував звершення акафістів у церковному житті

Размещено Май 16, 2018 в Новости | 0 комментариев

Синод доручив виробити норми акафістної творчості та підготувати збірник акафістів, рекомендованих для загальноцерковного вживання

14 травня на засіданні Священного Синоду Руської Православної Церкви обговорили документ Міжсоборної присутності «Акафіст у молитовному житті Церкви».

Синод відзначив, що тексти акафістів слід використовувати переважно поза богослужбовими послідуваннями, що входять до складу добового кола, наприклад, в ході паломництв, хресних ходів або у поєднанні з бесідами, які проводять священнослужителі, повідомляє Патріархія.

Синод вирішив визнати «допустимим звершення акафістів при звершенні молебню (перед читанням Євангелія), а також, виходячи з діючої практики: на малій вечірні (після відпустительного тропаря), на вечірні (після стихир на стиховні, або після відпустительного тропаря), на повечір’ї (після Символу віри) або на утрені (після кафізми або після шостої пісні канону)».

Синод не рекомендував звершення акафістів після Божественної літургії, а також в період Святої Чотиридесятниці, за винятком утрені суботи п’ятої седмиці і чинопослідування пасії в тих храмах, де є звичай звершувати таке чинопослідування.

Також Синод вказав єпархіальним Преосвященним, ігуменам (ігуменям) монастирів та настоятелям парафій і подвір’їв на неприпустимість використання текстів акафістів, що не є затвердженими Священним Синодом та не входять до складу офіційних видань.

Постанови Синоду з приводу акафістів відображені в Журналах № 37 і 38.

за матеріалами СПЖ

Оставить ответ

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *